...
Bánhorváti – harapj bele a hagyományba! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Bánhorváti – harapj bele a hagyományba!

| Hazai tájakon | 2020-03-20

Az impozáns bánhorváti Platthy-Vladár-kastély (Dr. Estókné Kiss Olívia képe)

Bánhorváti nem csak a kastély miatt kerül fel a kirándulók térképére, de már maga a kastély is megéri, hogy elinduljunk. Igaz, akkor még nem került szó a természeti szépségekről és a hagyományos palóc krumplis lángosról sem.

A Bán-patak völgyben, Dédestapolcsánytól mindössze hét kilométerre fekszik a kastélyáról híres apró falu, Bánhorváti. A mai település Bánhorvát és Bánfalva egyesüléséből jött létre. A név a horvát telepesekre utal. A település ma mintegy 1300 ember otthona, és már a Honfoglalás korában is lakott volt. Először 1220-ban említik. A 16. században királyi tulajdonba került, előbb a szarvaskői, majd az egri vár birtoka. A falu életében a szőlőművelés fontos szerepet játszott, noha az idők folyamán ennek már csak emlékei maradtak. 

Az 1752-ben épült Platthy-Vladár-kastély Bánhorváti legismertebb épített emléke. A barokk épület ma is remek állapotban van, magántulajdon, gyakran választják esküvők helyszínéül. Korábban Kazinczy Ferenc innen irányította az irodalmi életet. 

A falu egyik büszkesége az 1999-ben megnyílt Falumúzeum. Létrejötte Kárpáti Zoltánnak köszönhető, aki saját kezűleg gyűjtötte össze a sokszor ritkaságszámba menő kiállítási tárgyakat. Ide látogatva megelevenedik előttünk egy paraszti tisztaszoba, és egy iskola is, valamint népi mesterségek, és azok használati tárgyai.

A falu határában a Damasa-szakadék kínál érdekességet. Az Upponyi-hegység részét képezi, fokozottan védett, földtani szempontból pedig egyedülálló. A kirándulók könnyen találhatnak itt nyáron is havat. A látvány utolérhetetlen, ugyanakkor a megközelítése folyamatosan nehezebbé válik.

Évente megrendezésre kerül a Krumplis Lángos Fesztivál is. A lángost mindannyian ismerjük, a palóc konyhának is fontos étele, azonban itt kissé másképp készítik. A tésztába krumpli is kerül. Érdemes látogatásunkat a fesztivál idejére időzíteni. 

A kirándulni vágyók kedvére a Dédestapolcsány és Bánhorváti között elterülő Lázbérci víztározó tehet. Ha mégsem vízpartra vágyunk, szintén ebbe az irányba induljunk, végállomásunk azonban a Földvár legyen a Jardonka-tetőn. A vár valószínűleg leégett, és ma már a szénfoltos köveket találjuk, azonban a Bán patak völgyére nyíló kilátás biztosan kárpótolni fog minket.