...
Busókkal farsangoltak a kozármislenyiek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Busókkal farsangoltak a kozármislenyiek

| Programajánló | 2017-02-11

Ezen a hétvégén tartják a „Kultúrházak éjjel-nappal” című országos programot. Ehhez kapcsolódva a Kozármislenyi Művelődési Házban pénteken a helyi Janikovszky Éva Általános Iskola felső tagozatosai tartották meg jelmezbáljukat. Szombaton délelőtt pedig Családi Napot rendeztek a farsang jegyében. A gyerekeket és a felnőtteket jelmezbe öltözve várták.

A baranyai kisvárosban nincsenek hagyományos farsangi szokások, így a Művelődési Ház igazgatója hagyományteremtő szándékkal hívta meg a térség legismertebb figuráit. A busók öltözete ma is olyan, mint sok száz évvel ezelőtt volt. Szőrével kifordított rövid bundát, szalmával kitömött gatyát viselnek, erre pedig színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát húznak. Lábukon bocskort viselnek. A bundát összefogó övre vagy marhakötélre akasztják a marhakolompot. Elmaradhatatlan kellék a kereplő vagy a soktollú, fából összeállított buzogány. A leglényegesebb elem a fűzfából faragott birkabőrcsuklyás álarc. A busók felvonulása a télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik.

Baka Sára elmondta, hogy a mohácsi maszkások két héttel a hagyományos busójárás előtt látogattak el Kozármislenybe, ahol nem csak utcai felvonuláson vettek részt a helyi kíváncsiskodókkal, hanem horvát táncházat is tartottak. A meghívással a két település közötti kapcsolatot szeretnék szorosabbra fűzni.

A folytatáshoz kattintson ide >>>

 

Nincs címke

1,763  megtekintés, 1 ma