...
Dédestapolcsány – a Bükk északi lábánál fekvő csoda bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Dédestapolcsány – a Bükk északi lábánál fekvő csoda

| Hazai tájakon | 2020-03-13

A Lázbérci víztározó (Fotó: orszagalbum.hu/stuksza)

Dédestapolcsány az a palóc település, amit nem csak jó megközelíthetősége miatt tökéletes kiindulópont az Északi-Bükk felfedezésére. A falu közepén állva a Kárpát-medence kicsinyített másának látványa terül az ott járó elé. Víz, erdő, völgy, kastély, turistaútvonal. 

Festői táj

Dédes és Bántapolcsány összevonásából jött létre a falu, melyet délről a Bükk-hegység, a Bükki Nemzeti Park, északról a Lázbérci-tó és tájvédelmi körzet határol. Dédestapolcsány Szilvásváradtól északkelet felé haladva érhető el. A természet szerelmesei biztosan nem fognak csalódni, ha ide látogatnak, ugyanis a csend és a tiszta levegő igazi felüdülést jelenthet. 

A dédesi vár

A falu felett, a Várhegyen állt az egykori dédesi vár, amely a 13. században épült, a tatárok kivonulása után.  A várat 1567. április 1-jén kezdték el ostromolni a törökök, több száz katona sírjává vált, ezért Hasszán pasa bosszúból leromboltatta. Egyik bástyájának sarokfalai még láthatók, illetve az egykori erőd helyén több falmaradvány nyomaira bukkanhatunk. A tájat messziről meghatározza a Várhegy mellett található mészkőszikla, azaz a Kisvár. Ma igazi falmászó paradicsom.

Gesztenyefás út a Serényi-kastély felé

Az eklektikus stílusban épült kastély valaha grófi nyaraló volt. Jelenleg magántulajdonban van, de kívülről megtekinthető. Érdemes ide elsétálni, ugyanis egy csodás, közel 5 hektáros, park veszi körül, ráadásul a kastélyhoz vezető utat hatalmas gesztenyefák szegélyezik. A közeli sziklák rengeteg kis barlangot rejtenek magukban. A kastély melletti szikláról pedig kitűnő panoráma nyílik a Bükk-vidék hegyei és a dédesi vár felé.

Tartalmas séta a falu körül

A központból csupán pár perc séta a Lázbérci-víztározó, amely Észak-Magyarország egyik legnagyobb víztározója. Ha figyelmesek vagyunk, gólyákat, gémeket, sőt, néha vidrákat is megfigyelhetünk a közelben. A víz partját érinti a Kéktúra útvonala is. A parton burkolt út, kiépített pihenők és füves terület várja a túrázókat. A tóban fürödni tilos, de napozni, piknikezni bátran lehet mellette, csak ne zavarjuk a horgászokat, hiszen valódi horgászparadicsomban járunk. Páratlan ízű hal fogható a vizéből, így a gasztronómia szerelmeseinek is ajánlott ez az úti cél. 

Hagyományok (tár)háza

A palóc hagyományok ma is továbbélnek a községben, igaz, kissé megváltoztak. Ma már a dédesi táncokat is legelőször az interneten találjuk meg. Dédestapolcsány egyik büszkesége a Csomasz Tóth Kálmán Református Alapfokú Művészeti  Iskola. Az iskola pedagógiai programjának fontos részét képezi a zene- és a néptáncoktatás. A településre látogatók a Kézművesházban a kenyérsütés, a szövés és a kovácsműhelyek mindennapjait ismerhetik meg. Sőt, ki is próbálhatják magukat!