...
Disznótoros mulatság Hejőcsabán bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Disznótoros mulatság Hejőcsabán

| Programajánló, Uncategorized | 2015-02-04

Második alkalommal rendezték meg Miskolc hejőcsabai városrészében a Disznótoros napot.  A hagyományok ápolása volt a program célja, amit a Gárdonyi Művelődési Központ szervezett.

Hejőcsaba büszkesége a barokk stílusú Bárczay-kúria, ennek udvarán zajlott a hízó levágása, feldolgozása. Az érdeklődők nyomon követhették a hagyományos disznóvágás folyamatait: a szalmával történő pörköléstől a feldolgozás apró részletein át a tálalásig.

Maga a böllér hizlalta a most levágott 250 kilós állatot, ami a mangalica és a magyar sertés keveréke volt. Mindenki nagy izgalommal várta, hogy készüljön a tepertő, hurka, kolbász, és különösen kedvelt étellé vált a látogatók körében a hagymás vér.

A gasztronómiai látványosság mellett kulturális programok is szórakoztatták a vendégeket. Fellépett a Ten Dance, az Avas Táncegyüttes, volt operett és magyar nóta-műsor. A Vaga Banda maskarás gólyalábasai, valamint a Számadó Zenekar is hozzájárult a vidám hangulat megteremtéséhez, ami olyan jól sikerült, hogy a közönségből többen táncra perdültek.

Február 21-én ismét lesz disznóvágás, ám ezúttal Lilla-napi vonatozással összekötve. A Lillafüredi Állami Erdei Vasút Dorottya utcai állomásáról indul majd a szerelvény Garadnára, ahol a Mókus Odú Falatozónál kerül sor egy látványos disznótorra és a hozzá tartozó mulatságra

1,987  megtekintés, 1 ma