...

L’Huillier-Coburg Kastély, Edelény

| Hazai tájakon | 2021-06-28

Magyarország hetedik legnagyobb kastélya az edelényi L’Huillier-Coburg kastély. Építtetője L’Huillier Ferenc János volt, kb. 1715-1730 között. L’Huillier jó kapcsolatot ápolt II. Rákóczi Ferenccel, minek következtében II. Rákóczi letartóztatását követően L’Huilliert is letartóztatták. Az 1710-es években Edelény elnéptelenedését megakadályozandó németeket és szlovákokat telepítettek ide. L’Huillier is visszatérhetett családjához, és a cserépváraljai uradalom mellé 5000 Ft megfizetése révén megkapta királyi adományként.

A kastély első fénykora Zolyomy Esterházy Istvánhoz köthető, de örökös nem lévén a kastély a kincstárra szállt. Innen vásárolta meg a Coburg család, és ekkor ismét felvirágoztatták a kastélyt.

Az építtető Jean-François L’Huillier unokája, Ludmilla és az ő második férje, Esterházy István gróf idején végezték a legjelentősebb, máig fennmaradt átalakításokat a kastélyon és környezetében.

A házaspár a Felső-Magyarországon foglalkoztatott vándorfestőt, az iglói Lieb Ferencet bízta meg hat szoba kifestésével. A legnagyobb összefüggő magyarországi rokokó falképek 1770-ben készültek el.

Ludmilla halála után fiára, Dessewffy Ferencre szállt a birtok, akinek a nevéhez már nem fűződött egyetlen jelentősebb átalakítás sem a kastélyegyüttesen. Miután 1820. február 14-én örökösök nélkül hunyt el, bekövetkezett mindaz, amit az ősei a 18. században mindvégig megpróbáltak megelőzni: a birtok és a kastély visszaszármazott a királyi kamarára, tehát az államra. Egykor lovaglóiskola, szénatartók, gyümölcsház, sűtőház, kertész és majorosi lakások, halastavak, fürdőház, díszbarlang és üvegház tartoztak a főépülethez. A Bódva folyó ölelésében Holt-Bódva ölelte szigeten egy franciakertet alakítottak ki, amelyhez üveg- és narancsház is kapcsolódott, természetesen a gazdasági épületekkel együtt. A 18. századi franciakertet a 19. század első felében az új tulajdonosok, a német származású Coburg hercegek angolkertté alakíttatták át.az épület,

Jelen pillanatban az állam tulajdonában áll, és egy hosszú projekt keretében felújításon esett át az épület. Kelet-Magyarország Fertődjének is nevezik a barokk stilus jegyeit hordozó kastélyt. A kastélysziget ma már újra várja a látogatókat, felújítva, pompásan.

Kialakításra kerültek múzeumpedagógiai programok, szakkörök, múzeumi napok és tematikus foglalkozások diákoknak. Állandó kiállításokkal, változatos programokkal várja látogatóit az edelényi kastélysziget

Cím: Edelény Borsodi út 7.

látogatási idő:

Tavaszi – nyári nyitva tartás:
Április 1. és október 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 18.00 óra között.

Hétfő: szünnap

Tárlatvezetések időpontjai:
10.30,  11.30,  12.30,  13.30,  14.30,  15.30,  16.30

 

396  megtekintés, 1 ma

  

Az űrlap használatával szóljon hozzá!