...
Sáta – Sátán még a föld alatt is érdekes bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Sáta – Sátán még a föld alatt is érdekes

| Hazai tájakon | 2020-03-27

A sátai Fáy-kastély légi felvétele

Sáta sokkal többet kínál a nevéből eredeztethető szóvicceknél. Igaz, egy mulatságos történetnek is utánajártunk. Azonban ne csak azért utazzunk ide, hogy elmondhassuk: Sátán vagyok.

Bánhorvátiból visszafordulva, még egy utolsó pillantást vetve a Lázbérci víztározóra, Dédetapolcsányon át jutunk el Sátára. Az ezeregyszáz lelkes falu az Upponyi-hegység nyugati oldalán várja a kirándulókat. Viszonylag korán, már 1281-ben, majd 1301-ben is említik birtoklevelek Sáta létezését. A 14. század végére heti vásárt is tarthattak itt, a komoly fejlődésről tanúskodik, a 16. századra a környék fontosabb települései közé tartozott. Később a török hódítás és a kuruc felkelés hatott erősebben a település sorsára. Egyik sem múlt el nyom nélkül, noha Sáta viszonylag jobban vészelte át a harcokat. 

Sáta legimpozánsabb épülete kétségkívül a Fáy-kastély. Építését 1735-ben fejezték be. Az évszázadok során több család is birtokolta, mindegyikük kezének lenyomatát is magán viseli a kastély. Nevét az utolsó nemesi származású tulajdonosnak, Fáy Istvánnak köszönheti. Rápillantva erős hasonlóságot mutat a közeli bánhorváti kastéllyal. Ez nem a véletlen, hanem az építtető Platthy-család műve. A kastélyban az államosítást követően, egészen a rendszerváltozásig gyermekotthon működött. Majd az épület állagának romlása miatt ezt a funkciót már nem tudta ellátni. Jelenleg magánkézben van, folyamatos felújítások alatt. A kastély alatt rejtélyes alagútrendszer húzódik, amely egyelőre feltáratlan, viszont számos legenda kapcsolódik hozzá.

Sáta büszke zenei örökségére is. A Sátai Nefelejcs Népdalkör ápolja és élteti a település évszázadok alatt felhalmozott palóc kincseit. A helyi rendezvényeknek folyamatos közreműködői, emellett országszerte állandóak a fellépések. Repertoárjukban kiemelt szerepet kapnak a tájegységhez kötődő, palóc dallamok. Szalmás Zsoltné polgármester viszont a mindennapokban más tendenciáról számolt be: “A palóc hagyományaink ápolása a mindennapokban már nem jellemző. A népi kultúrának napjainkra már nincsen hatása. Kizárólag a Népdalkörön keresztül élnek tovább”. A közelben felfedezésre érdemes a Tőkés-völgy is, amely kirándulóhelyszínnek ideális. Natura 2000-es védelem alatt áll, főként növényvilágának megóvása érdekében.

Végezetül a már bevezetőben is ígért anekdota! Többen említik, hogy látták a szomszéd falu, Borsodbóta templomának ajtaján az alábbi üzenetet: A mise elmarad, Sátán vagyok. A történet több változatban, több falu plébánosával kapcsolatosan is terjed. 

  

2,338  megtekintés, 2 ma