...
Szilvásvárad – a kihagyhatatlan élmények faluja bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Szilvásvárad – a kihagyhatatlan élmények faluja

| Hazai tájakon | 2020-03-06

A Fátyol-vízesés (Fotó: redbubble.com/pertercseke)

Szilvásvárad szinte kifogyhatatlan élményforgatagot kínál az ide látogatóknak. Megpihenhetünk egy erdei tisztáson, vízesést csodálhatunk, felszállhatunk a bájos erdei kisvasútra. De ugyanakkor ősemberek nyomába eredhetünk, grófi kastélyba vezethet az utunk, zárásképp pedig a lipicai ménes ejthet ámulatba bennünket.

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, mégis igaz. Szilvásvárad már közel negyvenezer éve lakott település. Persze, az Istállós-kői-barlangban élő kőkori emberek még nem a mai fogalmaink szerinti települést, közösséget alkottak. Heves megye bélapátfalvi járásában található a község, amely a Bükk egyik legkedveltebb kirándulóhelye. A közelben már bemutatott Szarvaskőhöz és Felsőtárkányhoz hasonlóan Szilvásvárad is gyönyörű természeti környezetben fekszik. A település a honfoglalás korában az Ug-nemzetség területe volt, 1332-ben Károly Róbert pedig a Széchyeknek adományozta. A település neve Warad és Warada formában található meg a korabeli iratokban. 1365-ben Nagy Lajos király birtokává vált, már Zylvaswarad néven. 1666 és 1894 között a Keglevich grófok tulajdonában volt. Ez időszakra tehető a település fejlődése, az első manufaktúrák megjelenése. A református faluban az iparon kívül a grófi lakók is nyomot hagytak: ennek köszönhető a ma is látható kastély. Az 1900-as években a cseh nemzetiségű Wesselyekhez került a község, akik elhozták a modern ipart. A bélapátfalvi cementgyárhoz kapcsolódóan kőbányát, iparvasutat és mészüzemet építettek. 

Túra a Bükkbe

Ha Szilvásvárad vagy a környéke az úticélunk, kötelező ellátogatni a Szalajka-völgybe. Megtehetjük ezt gyalogosan, vagy az egykori iparvágányon közlekedő Erdei Vasúttal is. A Szalajka-patakban megcsodálhatjuk a pisztrángokat, a hegy tetején pedig elérhetjük az Istállós-kői-barlangot. A barlangban cro-magnoni emberek leleteit, valamint őslénymaradványokat találtak. Sajnálatos módon azonban jelenleg a fokozottan védett barlang nem látogatható. Visszafelé fordulva egyedülálló látványt kínál a Fátyol-vízesés. A tizenhét méteres magasságból, 18 tufateraszon lezúduló víz formálta mészkő és a vízpermet jellegzetes fátyla mindenképpen fényképre kívánkozik. 

A múltra építenek

A korábbi grófi kastély ma négycsillagos szállodaként működik. Helyreállított és felújított formában élhetjük át az egykori arisztokrácia mindennapjait, természetesen modernizált formában. Megtekinthetésre érdemes a református körtemplom is. 1837 és 1840 között épült, a hagyomány szerint Hild József tervei alapján. Szintén javasoljuk felkeresni az Orbán-házat. A ma múzeumként működő épület a palóc építészet tipikus jellemzőit viseli magán. A néprajzi kiállítás is összhangban van az épülettel, a palóc emlékeket tárja elénk. Ugyanakkor helytörténeti, és a közelben feltárt leletekből álló földtörténeti kiállítást is látogathatunk. A hagyományokat azonban másképp is éltetik. 2019-ben már tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a Szilva Napot. Ilyenkor egy napra minden a szilva körül forog. Szerepet kap a lekvár, a sütemények és természetesen a pálinka is. 

Lipicai ménes

A hagyományőrzés más módját választották a falu határában lévő Állami Ménesbirtokon. A cél, hogy Szilvásvárad a lovasoktatás és lótenyésztés fellegvára legyen. A lipicai lovak már 1950 óta hozzátartoznak a településről alkotott képhez. A lovakat pedig nemcsak bemutatókon vagy tréning közben csodálhatjuk meg, hanem akár a mezőn, szabadon legelészve is.

  

1,656  megtekintés, 1 ma