...
TÁNCHÁZ az AGORA szervezésében a „Fölszállott a páva 2015” szereplőivel Időpont: 2016. március 05. Helyszín: Nyme SEK Zenei Tanszék bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

TÁNCHÁZ az AGORA szervezésében a „Fölszállott a páva 2015” szereplőivel Időpont: 2016. március 05. Helyszín: Nyme SEK Zenei Tanszék

| Programajánló, Uncategorized | 2016-02-24

Havonta várja táncház az érdeklődőket Szombathelyen, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ rendezésében, az egyetem zenei tanszékén. A 2016-os évet az erdélyi Kalotaszeg, majd a Vas megyével szomszédos Rábaköz táncaival és muzsikájával nyitotta a sorozat, március első szombatján pedig a televízióban nemrég megismert tehetségek vendégeskednek az eseményen.

 

Zendülő húrok, süvöltő duda, csizmaszáron csattanó tenyerek, hasító gyermekhang és tucatnyi derűs, büszke, fiatal tekintet – így jellemezhetnénk azt a légkört, amelyhez március 5-én, szombaton este csatlakozhat a közönség a SEK Géfin Gyula utcai Zenei Intézeti Tanszékén. Az Agora táncházsorozatának következő programjaként ugyanis este héttől a tavalyi „gyerekpáva“ szereplői lépnek színpadra – zenészek, táncosok és énekesek, akik néhány hónapja megmutatták ország-világ előtt: a magyar népművészetet tehetséggel és elhivatottsággal már gyermekkorban is lehet mesterien művelni.

 

A tehetségkutató zenészcsapatát a hegedűs Hajdu-Németh László, valamint a dudás Horváth Zalán Levente képviseli. Előbbi ezúttal mesterével, a szombathelyi Horváth Attilával, valamint testvérével és szüleivel együtt muzsikál, hiszen a zenészcsalád csettintésre képes vonósbandává alakulni. A zselici erdőségek közül érkező Zalán pedig Szombathelyre húgát is magával hozza, akit a duda felfújása után meg is pörget a színpadon – a fiatalember ugyanis nemcsak kitűnő zenész, hanem testvérével együtt kiváló táncos is. A televízióban megismert táncosok közül bemutatkozik még az esten Szabó Rebeka és Rochat Máté, a kis gyűrújbaráti táncospár, valamint Gerlecz Gábor, aki bizonyítani fogja: az élő műsorból kimaradottak között is teremnek kiemelkedő tánctudású legények. S természetesen fújják a nótát a koncerten a Szabó-legények, akik révén Vas megye hangja is megszólalhatott a Fölszállott a páva 2015-ös kiadásában.

 

Az esemény este fél hatkor gyermektáncházzal veszi kezdetét, melyen a hozzájuk illő táncokkal, gyermekjátékokkal és kézműves foglalkozással tölthetik el az időt az apróságok. A hét órai koncert után pedig kezdetét veszi a táncházi mulatság, melyre nem csak gyakorlott táncosokat várnak a szervezők, hanem azokat is, akik a körbe beállva szívesen próbára tennék a jó magyar muzsika végtagjaikra gyakorolt hatását.

 

 

A táncházsorozat rendezője az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ.

Házigazda a NYME SEK Szökős Néptáncegyüttes.

A programsorozat megrendezését a Nemzeti Kulturálils Alap támogatja.  

 

17:30 Gyermektáncház

Vezeti: Kővári Réka

Belépő a gyermektáncházra: 400 Ft/gyermek, több gyermek esetén 300 Ft/gyermek

19:00 A „Gyerekpáva” szereplőinek koncertje és táncház

Táncházvezető: Molnár Péter

Belépődíj: 700 Ft

A program az NKA támogatásával valósul meg.

 

 

  

937  megtekintés, 1 ma